به گزارش مشرق، مرتضی مکی، کاشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با ایلنا در تحلیل اقدامات اخیر آمریکا مانند پس گرفتن درخواست اعمال بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران (اسنپ بک)، پذیرش شرکت در گفتوگو با اروپا در خصوص ایران و رفع محدودیت تردد دیپلماتهای ایرانی در نیویورک گفت: اقداماتی که ایالات متحده طی چند روز گذشته درباره برجام انجام داده، موارد سیاسی و تبلیغاتی است که نمیتوان آنها را اقدامات موثری در احیای برجام تلقی کرد؛ آنچه که آمریکا انجام داده، هیچ هزینهای برای او نداشته است. پس گرفتن طرح «اسنپ بک» در قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل پیش از اینکه آمریکاییها آن را پس گرفته باشند عملا غیرقانونی اعلام شد و کشورهای اتحادیه اروپا و حتی چین و روسیه حاضر به حمایت و همراهی با آمریکا در دوره ترامپ نشدند.
وی با بیان اینکه پس گرفتن این درخواست آمریکا شاید حرکتی مثبتی باشد، اما اقدام عملی در جهت احیای برجام نیست، تصریح کرد: آمریکا و دولتهای اروپایی به یک بازی سیاسی دیگر روی آوردهاند و عملا میخواهند همچنان اهرم تحریمها را به عنوان یک ابزار برای فشار بر جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند. اگر میخواهند در این فاصله زمانی اقدام عملی در جهت لغو و تعلیق برخی از تحریمها بردارند قطعاً نمیتواند از اهرم تحریمها در جهت فشار جمهوری اسلامی استفاده کنند، به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد عمل در برابر عمل و تاکید کرد که هر گاه آمریکاییها اقدام عملی انجام دهند قطعاً از سوی جمهوری اسلامی ایران نیز اقدام عملی صورت میگیرد.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست بین الملل، یادآور شد: تجربه نشان داده است که هم آمریکا و هم دولتهای اروپایی به دنبال استراتژی «مذاکره برای مذاکره» بوده و به دنبال اقدامی در جهت رفع تحریمهای غیرقانونی آمریکا نیستند و میخواهند همان شیوه دوره ترامپ را با لحن دیگری ادامه بدهند. قطعاً این سیاست نمیتواند برای جمهوری اسلامی ایران قابل پذیرش باشد چرا که بدترین تحریمها علیه این کشور اعمال شده است و دیگر چیزی نمانده که بخواهند علیه ایران استفاده کنند.
وی ادامه داد: دولت آمریکا فکر میکند میتواند همان بازی را که در توافقنامه سعدآباد که در سال ۲۰۰۳ امضا شد، پیاده کرد و عملاً مذاکرات را به شکلی پیش برد که برای به نتیجه رسیدن برنامههای هستهای جمهوری اسلامی ایران هیچ اقدام عملی انجام نمیداد و مذاکره را برای مذاکره انجام میداد را این بار نیز پیاده کند؛ در آن مورد در نهایت جمهوری اسلامی ایران بعد از دو سال به آن توافقنامه پایان داد. واشنگتن اکنون نیز میخواهد به شکل دیگر این بازی را شروع کند اما معادلات سیاسی هم در منطقه و هم در جهان و هم در جمهوری اسلامی ایران تغییر پیدا کرده است و با وجود این تغییرات بازی گذشته امکان اجرا نخواهد داشت.
مرتضی مکی در پاسخ به این سوال که هدف آمریکا از این اقدامات چه میتواند باشد، گفت: شیوه آمریکاییها این است که از قدرت نرم استفاده بیشتری کنند؛ آنها ملاحظات سیاسی و امنیتی زیادی را پیرامون جمهوری اسلامی ایران دارند و مانند دوره ترامپ رو بازی نمیکنند. با استفاده از قدرت نرم و سیاست جامع گرایی تلاش میکنند هم هزینه کمتری در منطقه متحمل شوند و هم بتوانند در جهت رسیدن به اهداف سیاسی-امنیتی خود در منطقه نظر و همسویی شرکای اروپایی و متحدان منطقهایشان را جلب کنند.